Ликовна култура VI

17. 5. 2020. Драги ученици, молим вас још једном да проверите шта сте ми предали од радова и то што нисте, предајте што пре. До краја школске године имате још само један задатак, а то је да по сопственом избору технике урадите слободну тему. То моше да буде цртеж, слика, фотографија, скулптура малих димензија… Рок за слање до краја месеца. На сајту школе имате изложбу одабраних радова насталих у време учења на даљину. Погледајте и гласајте за један од постављених радова. Гласање можете обавити до суботе 23. 5. 2020. Гласање може да изврши свако ко приступи сајту, али само једном.

https://osdesankazajecar.edu.rs/wp-content/uploads/2020/05/PEDAGOSKA-SVESKA-6.-RAZRED.docx

17. 4. 2020. Ко жели, нека прекопира линк у претраживач, кликне на број и погледа. Занимљиво је. Срећан Ускрс, Христос Васкресе!!!

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.thinglink.com%2Fscene%2F1304855949705478145%3Ffbclid%3DIwAR0TnIQwdL56j3A6PYMHCHXvCkeR_SzYxNDmEoFFOymFQZIencRA_eYZnfs&h=AT3HaJRQ5e-I-p49t_SnH2rmms2jCAkD1e_IMxn3nvUffD1g1ZyozBDqFvyMoh9cabOJFtJgvZnLYbr16_BCGCAiFPN52J9KbnSXOuXmJVLpEAWldsXV6PyIAQwOkLWJHQ

16. 4. 2020. Драги ученици! 1. април је дан за шалу и надам се да сам успео да вас засмејем! Ближи нам се један од најрадоснијих дана, а то је Ускрс. Ускес је хришчански празник који се обележава у кругу породице, а у оваквој ситуацији другачије не би ни могло. уочи тог дана, или дан раније, фарбају се јаја и прво мора да буде црвене боје. Како бисте и ви дали свој допринос и помагали вашим мамама и бакама, укључите се и ви и украсите неко јаје на свој начин. ЗАДАТАК: Узми најмање једно скувано јаје и декориши га на креативан начин. Техника и тема по слободном избору. За декорацију можеш да користиш фломастере, дрвене боје, воштане, темпере… а можеш и да лепиш разне материјале или користиш технику декупаж (салвета техника). Препорука: Иди на YouTube и укуцај декупаж на јајету и видећеш начин декорације том техником. Када све то урадиш, фотографиши свој рад и пошаљи ми на desanka.likovno@gmail.com до 30. 4. 2020. Срећан празник, Христос Васкресе!!!

Друго питање гласи: СЕТИ СЕ ДАНАШЊЕГ ДАТУМА, ОСМИСЛИ НЕКУ ШАЛУ ЗА СВОЈЕ НАЈМИЛИЈЕ  И ПРОВЕДИ ОВАЈ ДАН СА ОСМЕХОМ НА ЛИЦУ. ТЕСТ СТЕ УСПЕШНО УРАДИЛИ! АПРИЛИЛИЛИЛИЛИЛИ!!!

ТЕСТ ПОЧИЊЕ! Прво питање гласи: СЕТИ СЕ ПОСЛЕДЊЕГ РАДА И НАВЕДИ СВЕ ЛИКОВНЕ ЕЛЕМЕНТЕ КОЈЕ ТАЈ РАД САДРЖИ!

Драги ученици, ускоро ћете добити тест. Надам се да сте сви на овој страници. Отворите прозор са вашим мејлом. Како добијете питање тако унесите ваш одговор у мејл и одмах пошаљите на desanka.likovno@gmail.com и тако за свако наредно питање. Пуно успеха!!!

31. 3. 2020. Драги ученици! У складу са правилником о оцењивању, у току полугодишта, у обавези сте да имате најмање једну оцену на основу усменог испитивања из сваког предмета. Како немате оцену на основу усменог оцењивања из мог предмета, а учење на даљину не омогућава такав начин испитивања, принуђен сам да вам дам тест који ћете добити сутра, у овом одељку, тачно у 11:25. Тест се ради истог тренутка, а предвиђено време за рад је 20 минута. Молим све ученике да сутра најкасније у 11:20 буду на овој страници и чекају појављивање теста који ћете директно попуњавати (наглашавам да је време за рад ограничено). Тест ће садржати питања везана за теоретски рад на часу, као и питања везана за практичне радове које смо радили у току ове школске године. Посебна припрема за тест није препоручљива, јер је битно приказати реално стечено знање. Као помоћ, можете укључити и родитеље! Будите овде на време и пуно среће!!!

30. 3. 2020. Драги ученици, преко линка https://djokictanja.wordpress.com/2013/10/25/%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/ можете да сазнате нешто о линији и текстури. Прочитајте, а ко жели, преко означених термина може да сазна много више и тако прошири своје знање. Ваш следећи задатак је да урадите рад на тему КАКО СЕ ПОНАШАМ ЗА ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ. Техника по слободном избору. Ваш рад треба да буде едукативног карактера и да својим примером покажете како се треба заштитити и понашати за време епидемије, како не би дошло до ширења инфекције, али приликом осмишљавања композиције водоте рачуна о линији и текстури . У свакој фази рада можете да фотографишете свој рад и пошаљете ми на desanka.likovno@gmail.com и питате све што вам није јасно, а ја ћу вама истим путем дати одговоре и смернице како да наставите свој рад (као и на часу). А крајњи рок за слање фотографије завршеног рада биће 21. 4. 2020. године. Учините да овим, вашим радовима, позитивно утичемо на околину и тако победимо вирус! Пуно здравља!!!

26. 3. 2020. Поштовани родитељи, драги ђаци! Планирану акцију у хуманитарне сврхе (заштитне маске), због лоших временских услова, померемо за суботу 28. 3. 2020. у периоду од 13:00 до 14:30, испред главног улаза школе. Само вас молим да поштујете мере заштите и да будете на растојању од најмање 2m један од другог. Пуно здравља!!!

23. 3. 2020.

Акција са маскама је више него успешна! Многи од вас су ме питали да ли ћемо организовати још неки пут? Да, рекао сам, а сада вас обавештавам да ће наредна акција прикупљања маски бити у петак од 11:00 до 13:30 испред главног улаза у школу и то ће уједно бити задатак за предмет Ликовна култура за ову недељу. Свако од вас ко ми до сада није послао фотографију маске на mail, након израде маске да фотографише и пошаље фотографију на desanka.likovno@gmail.com до петка у 11:00 како би сте могли да добијете формативну оцену. Видимо се у петак испред школе, вама и вашим укућанима желим пуно здравља!!!

21.3.2020. у 10:00

Молим ученике и родитеље да данас од 11:00 до 12:30 донесу своје маске испред главног улаза у школу. Маске су многима неопходне и морамо брзо да реагујемо како би акција била од користи. Такође молим да поштујете мере заштите и да се не задржавате и не прилазите једни другима, већ да само убаците маску у кутију. Велики поздрав и пуно здравља!!!

20.3.2020.

Поштовани родитељи, драги ђаци! На основу ваших фотографија, видим да је акција, већ сада, успешна захваљујући вашим вредним и вештим рукама. С тога, обавештавам вас да ћемо сутра прикупити ваше маске. На жалост, овог тренутка не могу да вам кажем тачно време прикупљања, јер све зависи од медија. Али, молим вас, редовно пратите сајт школе у одељку УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ (ликовна култура) како бисте се информисали о времену прикупљања. Прикупљање ће бити испред школе, а маске може донети родитељ, ученик, или родитељ и ученик. Само вас молим да поштујете мере заштите и да будете на растојању од најмање 2m један од другог. Хвала на разумевању и наставите са израдом маски, јер су многима неопходне. Велики поздрав и желим вам здравље!!!

Поштовани родитељи и ђаци! Размишљајући шта би у овим тешким тренуцима могли да радимо, како би испунили план рада, а у исто време то било и корисно, дошао сам до идеје да израдимо заштитне маске. Ступио сам у контакт са здравственим радницима. Њима су маске неопходне, а тренутно их нема.

У складу са тим, занима ме Ваше мишљење. Да ли сте сагласни (ђаци и родитељи) да у време када морате да будете у својим кућама,испуните своје време тако што ћете израдити маске и тиме (можда) некоме спасите живот??? Ако прихватате овај предлог, накнадно бисте добили упутства за израду маски, а након тога, преко „ЦРВЕНОГ КРСТА“, организовали би преузимање у присуству медија.

Сматрам да би ово била добра акција за све људе! Ако и Ви тако мислите, молим Вас да ми потврдите на мејл desanka.likovno@gmail.com. тако што ћете као наслов навести име, презиме, разред и одељење и написати САГЛАСАН или НИСАМ САГЛАСАН. Будите у својим домовима окружени породицом и стварајте креативна ликовна дела.

Са великим задовољством могу да вас известим да на основу досадашњих анкетираних ученика и родитеља, око 92% вас је сагласно да се раде заштитне маске, што показује да сте хумани и желите да помажете, а то значи да сте, или израстете у добре људе. Даћу вам неке смернице како да израдите маске и битно је да имамо одређену количину што пре како би реаговали на време и тиме дали свој допринос.

Маске се израђују од памучне тканине (може стара мајица, пелена, дукс…) у два слоја, димензије 20х20 cm. Тканина може да буде у било којој боји и дезену. И потребне су траке или друго за везивање и може од било ког функионалног материјала.

  1. Памучна тканина 20х20 cm
  2. Порубите горе и доле (ручно или машински)
  3. Пресавите тканину као на слици 3
  4. Пурубите са леве и десне стране
  5. Поставите траку, канап или слично са стране и ушити са једне, а затим са друге стране
  6. И маска је готова

Напомена: Ова маска је у једном слоју, а било би добро да на самом почетку припремите два комада 20х20 cm један преко другог и све по истом принципу. Ово је један начин израде, а ви сами можете да нађете још пуно начина на You Tube. Важно је да буде тих димензија, од памучне тканине и у два слоја. Ко како уради да ми пошање фотографију маске на desanka.likovno@gmail.com. Свако од вас ко уради барем једну маску и пошаље ми фотографију исте, до сутра 20.03.2020. у 16:00 истог тренутка добиће петицу.

https://zajecaronline.com/ucenici-os-desanka-maksimovic-izradili-maske-kako-bi-ih-poklonili-crvenom-krstu/?fbclid=IwAR0WVpDvR6N__NovlDkbmEL-dywPBRD2PJCQnRgZNlM5yzfT6b0P96tHr6c

За почетак свако од вас, ко нема оцену за карикатуру, или није ми предао рад и нема оцену, молим вас да то урадите до понедељка 23.3.2020. Затим фотографишете и пошаљете ми на desanka.likovno@gmail.com. Важно је да приликом слања мејла као наслов наведете своје име, презиме, разред и одељење. Будите у својим домовима окружени породицом и стварајте креативна ликовна дела.

Поштовани ђаци пре свега да вама и вашој породици пожелим здравље и упознам са новим начином рада у складу са новонасталом ситуацијом.