О пројекту

Еразмус+ пројекат наше школе “Различитост нас чини бољима” ( Diversity Makes Us Better) резултат је рада тима наставника, који су га осмислили подстакнути чињеницом да нашу школу похађају ученици из Италије, Шпаније и Португалије, као и да неки наши ђаци имају румунско и бугарско порекло. Циљеви пројекта су: подстицање интеркултурног учења и стварање атмосфере толеранције, заједништва и осећаја припадности средини у којој живимо.

Предвиђено трајање пројекта је од 1.12. 2019. до 1.12. 2020, али је, због ванредних околности изазваних пандемијом Ковид 19, рок за реализацију продужен до краја септембра 2021.

Планиране пројектне активности:

  • Радионице ученика нижих и виших разреда
  • Литерарни конкурс
  • Обилазак културно-историјских споменика у граду и околини
  • Обуке наставника у Риму ( Drama As A Means Of Communication And Establishing Empathy ) и Болоњи ( Intercultural Learning And Cultural Diversity In Education )
  • Упознавање колега из других школа са знањима и вештинама стеченим на обукама
  • Промоција пројекта на градском тргу
  • Представа ученика наше школе под називом “Различитост нас чини бољима”

Фестивал науке „Тимочки научни торнадо (ТНТ)“

Фестивал науке “ТНТ-Тимочки научни торнадо” одржан је у нашој школи 30.11.2019. Том приликом, наш Тим за међународну сарадњу промовисао је Еразмус+ пројекат наше школе “Различитост нас чини бољима” на свом штанду.

Поред постера, који су израдили ученици 8-2 и који је красио наш штанд, посетиоци фестивала имали су прилику да се упознају са пројектним активностима, кроз летке које су ученици- промотери делили. У промоцији су учествовали наши ђаци италијанске националности, Елија и Исако Сорикети, као и Ебруана Демири. Еразмус+ штанд је привукао велику пажњу посетилаца, јер смо организовали и квиз опште културе о државама из којих потичу наши ученици- Италији, Шпанији, Румунији и Бугарској, а награде су биле бомбоне и чоколадице, специјално наручене за ову прилику, у омотима дизајнираним као заставе поменутих држава.

Прослава Божића по Грегоријанском календару

Радионица „ Прослава Божића по Грегоријанском календару “ одржана је 20.12.2019. у нашој школи. Начине прослављања Божића у својим земљама презентовали су нам родитељи и ученици из Италије, Шпаније и Румуније. По четири одабрана ученика из одељења II2, III1, III2, IV1, V1 и VII1, имали су прилику да упознају обичаје, кулинарске специјалитете, певају божићне песме, да науче како се честита Божић на италијанском, шпанском и румунском, као и да искажу своју креативност бојењем украса и узрадом приказа Исусовог рођења- јасле, од тестенина.

 У  овом несвакидашњем дружењу подједнако смо уживали сви, а посебно наши родитељи странци, јер су били почаствовани пажњом која им је на овај начин указана. Наши ученици обогатили су своја знања новим сазнањима и искуствима, која су пренели вршњацима из својих одељења.

Посета католичкој цркви Св. Јурај у Зајечару

Група ученика школе од првог до осмог разреда је 21.12.2019, у пратњи наставнице верске наставе, Анкице Голубовић, наставнице српског језика, Лидије Миленковић и наставнице историје, Јелене Величковић, посетила католичку цркву, у којој их је дочекао велечасни Марјан Линчић, жупник, који је деци говорио о обичајима везаним за прослављање Божића код католика. Упознао их је и са сличностима и разликама између обичаја православне и римокатоличке цркве. Деца су имала прилику да кроз врло живописне описе свештеника и наставнице верске наставе осете празнични дух. Ученици су били веома заинтересовани за посету католичкој цркви, импресионирао их је изглед овог храма, посебно традиционалне божићне декорације, као што су јасле , које нису имали прилике до сада да виде.

Прослављање Божића по Јулијанском календару

Радионици посвећена прослављању Божића по Јулијанском календару одржана је 17.1.2020. године у нашој школи.

Уз помоћ пројектног тима наше школе, радионицу су осмислили и реализовали ученици и њихови родитељи, породице Радисављевић, Јовановић, Бирчанин и Костић. Они су породицама наших ученика из Италије, Шпаније и Румуније приказали православне божићне обичаје- уношење бадњака и сламе на Бадње вече, посну трпезу, ломљење чеснице и божићне специјалитете, карактеристичне за обележавање овог празника у нашем крају. Мали хор наше школе, под вођством наставнице Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“, Наташе Јовановић, извео је неколико божићних песама, а певању су се са задовољством прикључили и наши ученици- странци и њихови родитељи. На крају су учесници радионице исказали своје утиске у виду стихова, цртежа и симбола, на посебном паноу.

Литерарни конкурс под називом „Свеци- заштитници школа“

Почетком јануара 2020. школама у граду и околини упућен је позив да учествују у литерарном конкурсу под називом „Свеци- заштитници школа“ и тако постану део нашег пројекта  „Различитост нас чини бољима“. Своје радове послало је укупно 24 ученика. Иако је конкурс уприличен поводом прослављања школске славе, Св Саве, ученици су подстицани да пишу о свецима заштитницима школа и из других земаља, пре свега земаља из којих они, или њихови родитељи потичу. У жирију за доделу награда били су наставници српског језика, Лидија Миленковић и Стеван Јовановић, као и учитељица Јасмина Анђелић и наставница енглеског језика, Бранкица Потић. Радови су подељени у категорије млађег и старијег узраста и сходно томе додељене су награде у виду диплома и књига. Сви учесници добили су и захвалнице за учешће на литерарном конкурсу. Награђени су следећи ученици: Галинa Николић, 3-1, Маријa Мишић, 2-2, ОШ“Љубица Радосављевић Нада“, Теодорa Ристић, 3-1 и Вуксан Ницовић, 2-2 (млађи узраст); Јованa Милошевић, 8. р, ОШ“Ђура Јакшић“, Олга Главонић, 6-2, Ана Савић, 7-2, Ракел Годај, 7-2 и Матеo Годај, 5-2 (старији узраст). Награде су додељене на Светосавској приредби у школи, 27.1.2020. године.