Еразмус +

О пројекту

Еразмус+ пројекат наше школе “Различитост нас чини бољима” ( Diversity Makes Us Better) резултат је рада тима наставника, који су га осмислили подстакнути чињеницом да нашу школу похађају ученици из Италије, Шпаније и Португалије, као и да неки наши ђаци имају румунско и бугарско порекло. Циљеви пројекта су: подстицање интеркултурног учења и стварање атмосфере толеранције, заједништва и осећаја припадности средини у којој живимо.

Предвиђено трајање пројекта је од 1.12. 2019. до 1.12. 2020, али је, због ванредних околности изазваних пандемијом Ковид 19, рок за реализацију продужен до краја децембра 2022.

Планиране пројектне активности:

  • Радионице ученика нижих и виших разреда
  • Литерарни конкурс
  • Обилазак културно-историјских споменика у граду и околини
  • Обуке наставника у Риму ( Drama As A Means Of Communication And Establishing Empathy ) и Болоњи ( Intercultural Learning And Cultural Diversity In Education )
  • Упознавање колега из других школа са знањима и вештинама стеченим на обукама
  • Промоција пројекта на градском тргу
  • Представа ученика наше школе под називом “Различитост нас чини бољима”

Фестивал науке „Тимочки научни торнадо (ТНТ)“

Фестивал науке “ТНТ-Тимочки научни торнадо” одржан је у нашој школи 30.11.2019. Том приликом, наш Тим за међународну сарадњу промовисао је Еразмус+ пројекат наше школе “Различитост нас чини бољима” на свом штанду.

Поред постера, који су израдили ученици 8-2 и који је красио наш штанд, посетиоци фестивала имали су прилику да се упознају са пројектним активностима, кроз летке које су ученици- промотери делили. У промоцији су учествовали наши ђаци италијанске националности, Елија и Исако Сорикети, као и Ебруана Демири. Еразмус+ штанд је привукао велику пажњу посетилаца, јер смо организовали и квиз опште културе о државама из којих потичу наши ученици- Италији, Шпанији, Румунији и Бугарској, а награде су биле бомбоне и чоколадице, специјално наручене за ову прилику, у омотима дизајнираним као заставе поменутих држава.

Прослава Божића по Грегоријанском календару

Радионица „ Прослава Божића по Грегоријанском календару “ одржана је 20.12.2019. у нашој школи. Начине прослављања Божића у својим земљама презентовали су нам родитељи и ученици из Италије, Шпаније и Румуније. По четири одабрана ученика из одељења II2, III1, III2, IV1, V1 и VII1, имали су прилику да упознају обичаје, кулинарске специјалитете, певају божићне песме, да науче како се честита Божић на италијанском, шпанском и румунском, као и да искажу своју креативност бојењем украса и узрадом приказа Исусовог рођења- јасле, од тестенина.

 У  овом несвакидашњем дружењу подједнако смо уживали сви, а посебно наши родитељи странци, јер су били почаствовани пажњом која им је на овај начин указана. Наши ученици обогатили су своја знања новим сазнањима и искуствима, која су пренели вршњацима из својих одељења.

Посета католичкој цркви Св. Јурај у Зајечару

Група ученика школе од првог до осмог разреда је 21.12.2019, у пратњи наставнице верске наставе, Анкице Голубовић, наставнице српског језика, Лидије Миленковић и наставнице историје, Јелене Величковић, посетила католичку цркву, у којој их је дочекао велечасни Марјан Линчић, жупник, који је деци говорио о обичајима везаним за прослављање Божића код католика. Упознао их је и са сличностима и разликама између обичаја православне и римокатоличке цркве. Деца су имала прилику да кроз врло живописне описе свештеника и наставнице верске наставе осете празнични дух. Ученици су били веома заинтересовани за посету католичкој цркви, импресионирао их је изглед овог храма, посебно традиционалне божићне декорације, као што су јасле , које нису имали прилике до сада да виде.

Прослављање Божића по Јулијанском календару

Радионици посвећена прослављању Божића по Јулијанском календару одржана је 17.1.2020. године у нашој школи.

Уз помоћ пројектног тима наше школе, радионицу су осмислили и реализовали ученици и њихови родитељи, породице Радисављевић, Јовановић, Бирчанин и Костић. Они су породицама наших ученика из Италије, Шпаније и Румуније приказали православне божићне обичаје- уношење бадњака и сламе на Бадње вече, посну трпезу, ломљење чеснице и божићне специјалитете, карактеристичне за обележавање овог празника у нашем крају. Мали хор наше школе, под вођством наставнице Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“, Наташе Јовановић, извео је неколико божићних песама, а певању су се са задовољством прикључили и наши ученици- странци и њихови родитељи. На крају су учесници радионице исказали своје утиске у виду стихова, цртежа и симбола, на посебном паноу.

Литерарни конкурс под називом „Свеци- заштитници школа“

Почетком јануара 2020. школама у граду и околини упућен је позив да учествују у литерарном конкурсу под називом „Свеци- заштитници школа“ и тако постану део нашег пројекта  „Различитост нас чини бољима“. Своје радове послало је укупно 24 ученика. Иако је конкурс уприличен поводом прослављања школске славе, Св Саве, ученици су подстицани да пишу о свецима заштитницима школа и из других земаља, пре свега земаља из којих они, или њихови родитељи потичу. У жирију за доделу награда били су наставници српског језика, Лидија Миленковић и Стеван Јовановић, као и учитељица Јасмина Анђелић и наставница енглеског језика, Бранкица Потић. Радови су подељени у категорије млађег и старијег узраста и сходно томе додељене су награде у виду диплома и књига. Сви учесници добили су и захвалнице за учешће на литерарном конкурсу. Награђени су следећи ученици: Галинa Николић, 3-1, Маријa Мишић, 2-2, ОШ“Љубица Радосављевић Нада“, Теодорa Ристић, 3-1 и Вуксан Ницовић, 2-2 (млађи узраст); Јованa Милошевић, 8. р, ОШ“Ђура Јакшић“, Олга Главонић, 6-2, Ана Савић, 7-2, Ракел Годај, 7-2 и Матеo Годај, 5-2 (старији узраст). Награде су додељене на Светосавској приредби у школи, 27.1.2020. године.

Курс „Drama as a Means of Communication and Establishing Empathy“

У периоду од 22. до 26. августа 2022, у Анталији, у Турској, наши наставници Јасмина Анђелић, Бранкица Потић и Стеван Јовановић похађали су обуку „Драма као средство комуникације и развијања емпатије“. Аутор курса је турска организација Anatolia Education and Consulting. Током ове петодневне обуке, наставници су стекли знања и вештине о примени драмског метода у настави, као и умећу комуникације. Поред тога, ово је била сјајна прилика да са колегама из иностранства размене искуства, упознају образовне системе, културу и традицију других земаља и успоставе контакте који ће нашим наставницима и ученицима омогућити нова учешћа у међународним пројектима.

Догађај „Лепота различитости“- промоција Еразмус+ пројекта на Тргу ослобођења

У оквиру манифестације „Гастро караван“, одржаној на главном градском тргу 3. септембра 2022, наш Erasmus+ тим презентовао је суграђанима пројекат „Diversity Makes Us Better“. Како је циљ пројекта уважавање културолошких разлика међу ученицима наше школе, у овом представљању, поред осталих, учествовали су и наши ђаци шпанске, италијанске и румунске националности. Поносни смо на све наше ученике и родитеље, који су веома свесни да наше богатство лежи управо у различитости култура, традиција и историје свих нација. То доказују и изложени радови ученика нижих разреда на тему лепоте различитости нација и култура, а које су заједно са својим учитељицама припремили у претходној школској години.

Овим представљањем учинили смо видљивим све оно што током година негујемо и градимо заједно, а ово је била и одлична прилика да родитеље укључимо у активности локалне заједнице. Зато су данас око нашег штанда могли да се чују поздрави на разним језицима, могли смо да се провозамо гондолом, уз шармантног гондолијера, замишљајући да пловимо Каналом Гранде, или да покажемо своје знање о различитим културама, историји, географији… у наградном квизу. Посебну захвалност за помоћ при реализацији ове активности дугујемо породицама Годај, Сорикети и Павловић.

Посета Народном музеју у Зајечару

У оквиру пројектних активности које за циљ имају презентовање српске културе, уметности и традиције деци странцима у нашој школи, 19. 10.2022, ученици виших разреда посетили су Народни музеј у Зајечару. У музеју су видели сталну поставку посвећену античкој римској царској палати Феликс Ромулијана, као и етнолошки део музеја. Уз стручно вођство кустоса музеја и наставнице историје, Јелене Величковић, упознали су се са најважнијим подацима везаним за археолошки локалитет Феликс Ромулијана, али и са свакодневним животом Зајечара и околине у прошлости. Такође су имали прилику да сазнају више о знаменитим Зајечарцима, попут Николе Пашића и Зорана Радмиловића.

Представа „Различитости нас чине бољима“

Пред пуном салом позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару, Драмска дружина наше школе извела је представу 21. новембра 2022. године.

Представа, по сценарију ученика, чланова Драмске дружине и њихових наставника, Стевана Јовановића и Бранкице Потић, у режији Стевана Јовановића, финале је нашег Еразмус + пројекта, у којем су учествовали наставници, ученици наше школе и њихови родитељи, а који је имао за циљ упознавање међусобних културолошких, социолошких и образовних разлика, њихово уважавање и проналажење сличности, које би нас повезале чвршће, обогатиле и учиниле бољима.

Курс „Intercultural Learning and Cultural Diversity in the Classroom“

У периоду од 20. до 26. новембра 2022, обуку под називом „Интеркултурално учење и културолошка разноврсност у учионици“, у Палерму, у Италији, похађале су наставнице Јелена Величковић, Сања Рајковић и Емина Варат Илић. Аутор обуке била је италијанска организација Erasmus Learning Academy, а њен циљ је да помогне наставницима у развијању културалне свести, пружајући им алате и нове приступе за рад у мултикултуралној средини, и са етнички разноврсном групом ученика.

Поред тога, наше наставнице имале су прилику да размењују искуства са колегама из неколико европских земаља, као и да упознају јединствену природу и богату културу и традицију Сицилије.

Више о курсу можете прочитати на блогу организатора, на следећем линку: https://www.erasmustrainingcourses.com/blog/learning-how-to-transform-cultural-diversity-into-a-value

Филм „Различитост нас чини бољима“

Филм наше Драмске дружине „Различитост нас чини бољима“ представља ретроспективу наших активности и евалуацију истоименог пројекта.

У филму је учествовало око 70 ученика виших разреда, родитељи и наставници школе.

Хвала свима који су учествовали у Пројекту, оплеменили га својом аутентичношћу и учинили нас богатијима и бољима.

Филм се може погледати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=UQ41sZrTocU

У првом позиву за 2023. годину Фондације Темпус за акредитације у области општег, стручног и образовања одраслих, наша школа је аплицирала и добила Еразмус акредитацију у области општег образовања за период од 1.2.2023. до 31.12.2027. године.

Циљеви наше акредитације су:

*Унапређење дигиталних вештина наставника и ученика

*Унапређење знања енглеског језика

*Унапређење наставних метода (увођење иновативних метода)

*Подизање еколошке свести ученика и подстицање на здраве стилове живота

Акредитацијом је предвиђено да у прве две године наставници и стручни сарадници учествују у активностима мобилности ( обукама и jobshadowing-у), док се мобилност ученика планира за последње две године трајања акредитације.

У оквиру Еразмус+ акредитације за опште образовање, школи је одобрен пројекат за период од 1.6.2023. до 31.8.2024.

Пројектом су планиране мобилности укупно 6 наставника, 2 за jobshadowing и 4 за обуке у иностранству. Мобилности ће се реализовати током другог полугодишта школске 2023/2024. године.