COVID 19 и даље погађа већину људи у Кини са избијањем епидемија и у другим земљама. Вецћина људи који се заразе овим вирусом, има благи облик болести и опоравља се, док се код неких може јавити тежи облик.

Водите рачуна о свом здрављу и заштитите друге:

1.            Често перите руке

Редовно и темељно чистите руке средствима за дезинфекцију на бази алкохола или их перите сапуном и водом.

Зашто? Прање руку сапуном или употребом средстава за дезинфекцију на бази алкохола убија вирусе који могу бити на вашим рукама.

2.            Одржавајте социјалну дистанцу

Одржавајте најмање 1 метар удаљености између себе и свакога ко кашље или кија.

Зашто? Кад неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујуцћи вирус  COVID-19, ако особа која кашље има болест. Избегавајте велике скупове и путовања у земље у којима влада епидемија.

3.            Избегавајте додиривање очију, носа и уста

Зашто? Руке додирују многе површине и могу покупити вирусе. Једном када се контаминирају, руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус улази у ваше тело и Ви се можете разболети.

4.            Придржавајте се респираторне хигијене

Обавезно се придржавајте добре респираторне хигијене и ви и људи око вас. То значи да прекривате уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Употребљену марамицу одмах баците у затворену канту.

Зашто? Капљице шире вирус. Придржавајући се добре респираторне хигијене, штитите људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и COVID-19.

5.            Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, потражите медицинску помоћ

Останите код куће ако вам није добро. Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, потражите лекарску помоцћ и придржавајте се упутстава свог локалног здравственог органа.

6.            Будите информисани и следите савете здравствених установа

Будите информисани о најновијим дешавањима о COVID-19. Следите савете националних и локалних јавних здравствених установа о томе како заштитити себе и друге од COVID-19.

Зашто? Националне и локалне власти имће најновије информације о томе да ли се COVID-19 шири у вашем подручју. Они су у најбољем положају да саветују шта људи из вашег краја треба да раде да би се заштитили.

Извор: Светска здравствена организација