Поштовани седмаци, на овом месту добијаћете упутства, материјале, задатке и све остало намењено учењу технике и технологије на даљину. Поздрав, наставник Дејан.

28.04.2020. КОНСТРУКТОРСКО МОДЕЛОВАЊЕ – МОДЕЛ РЕДУКТОРА СА РЕМЕНИМ ПРЕНОСОМ

 

Потребно је да помоћу готових елемената из комплета за конструкторско моделовање направите МОДЕЛ РЕДУКТОРА СА РЕМЕНИМ ПРЕНОСОМ. Радите према упутству које се налази у комплету или погледајте power point презентацију са детаљним упутством кликом на линк. Од алата потребан је одвијач (шрафцигер). НАПОМЕНА: радите само са готовим елементима из комплета – нема потребе да израђујете додатне елементе.
Фотографију редуктора пошаљите до 11.05.2020. на desanka.tehnicko@gmail.com тако што у наслову поруке уписујете име, презиме и одељење.

07.04.2020. Препишите наставак наставне јединице – МОТОРИ СА УНУТРАШЊИМ САГОРЕВАЊЕМ – налазе се испод парне турбине (то сте задње писали). Фотографишите свеске и пошаљите до 21.04.2020. на  desanka.tehnicko@gmail.com тако што у наслову поруке уписујете ваше име, презиме и одељење.

24.03.2020. Потребно је да препишете наставак наставне јединице у свеци о пнеуматским и топлотним моторима са спољашњим сагоревањем (погледајте испод) и да урадите кратку power point презентацију о парној машини. Знате већ да презентације треба да буду кратке, јасне, конкретне, сликовите (могу и анимације)… пишете ћирилицом или латиницом. Први слајд је насловни слајд на коме уписујете школу, предмет, тему. На првом или задњем слајду уписујете ко је урадио презентацију. Неколико слајдова (2-3) о парној машини (нпр. шта је парна машина, где се примењује, принцип рада, нека занимљивост и сл.). Међупредметно повезивање: историја (индустријска револуција, Џејмс Ват…), енглески језик (урадите један слајд на енглеском језику нпр. о Џејмсу Вату или о индустријској револуцији…), информатика и рачунарство и бићете оцењени из четири предмета 🙂 . Фотографију свеске и презентацију пошаљите до понедељка (06.04.2020.) на  desanka.tehnicko@gmail.com тако што у наслову поруке уписујете ваше име, презиме и одељење. Ако неко нема техничке могућности за израду презентације нека јави одељењском старешини.

20.03. 2020. Потребно је да препишете текст у свесци (до понедељка) о енергији, изворима енергије, и моторима. Следеће недеље добићете наставак ове наставне јединице. Текст написан косим (Italic) словима не преписујете. Ученици VII-2 који су на часу писали део овог текста не преписују поново. И да вас подсетим: прво прецизно нацртајте оквир па онда препишите. Фотографишите свеске и пошаљите на  desanka.tehnicko@gmail.com тако што у наслову поруке уписујете ваше име, презиме и одељење. Очекујем ваше маилове са фотографијама у понедељак.

ЕНЕРГЕТИКА

ИЗВОРИ, КОРИШЋЕЊЕ И ТРАНСФОРМАЦИЈА ЕНЕРГИЈЕ

 

ПОГОНСКЕ МАШИНЕ – МОТОРИ